+90 212 343 90 91 TR EN

Kişisel Verileri Koruma Kurumu Tarafından VERBİS Başvurularına İlişkin Duyuru

Kişisel Verileri Koruma Kurumu Tarafından VERBİS Başvurularına İlişkin Duyuru

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) kapsamında veri sorumluların uyması gereken birçok yükümlülüklerden birisi de Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi’ne (“VERBİS”) kayıt yükümlülüğünü yerine getirmektir. Söz konusu yükümlülük yerine getirilirken Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun (“Kurul”) almış olduğu kararlar dikkate alınmalı ve VERBİS kaydı süresi içerisinde tamamlanmalıdır. Ayrıca veri sorumluları tarafından Sicil’e girilmiş olan bilgilerin eksiksiz, güncel, doğru ve hukuka uygun olmasından da yine veri sorumluları sorumludur.

VERBİS yükümlülüklerine ilişkin olarak mevzuat düzenlemeleri dışında ayrıca Kurul’un kararları da takip edilmelidir. Nitekim Kanun’un Geçici Birinci maddesinin ikinci hükmü uyarınca veri sorumluları, Kurul tarafından alınacak kararlardaki sürelere uygun olarak VERBİS’e kayıtlarını gerçekleştirmek durumundadır. Söz konusu hükme dayanarak Kurul’un 19/.07/2018 tarihinde ve almış olduğu 2018/88 sayılı kararı uyarınca “yıllık çalışan sayısı 50’den fazla veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den yüksek” veri sorumluları VERBİS’e en geç 30/09/2019 tarihinde kayıt yaptırmakla yükümlü kılınmıştı. Ancak söz konusu kayıt süresi, çeşitli sebeblerden ötürü birkaç kere ve toplamda bir yıl süre ile ertelendi ve son kayıt süresi olan 30/09/2020 tarihi geçtiğimiz günlerde doldu. Bu bağlamda yukarıdaki kıstasları sağlayan ancak VERBİS’e kaydını gerçekleştirmeyen veri sorumluları için Kanun’un Kabahatlar başlıklı 18. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi uyarınca veri sorumlularına 1.000.000 TL’ye kadar idari para cezası uygulayabilmesi mümkün olması rağmen Kurum, yapmış olduğu yeni bir açıklama ile başvuruların halen devam ettiğini ve kayıt yükümlülüğünü yerine getirmemiş olan veri sorumlularına söz konusu yükümlülüğün ek bir bildirim ile tekrardan hatırlatılacağını açıkladı. Bu açıklama çerçevesinde Kurum tarafından kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeyen veri sorumlularına bildirimde bulunulacağı her veri sorumlusu özelinde farklı bir ek sürenin verileceği anlaşılmış oldu. Söz konusu talimatlara uygun davranmayan veri sorumluları hakkında yukarıda bahsi geçen hüküm çerçevesinde yüklü idari para cezalarının uygulanmasının da böylece önü açılmış oldu.

Son olarak belirtmekte fayda olacaktır ki, Kanun’a uyum, VERBİS’e doğru ve zamanında kayıt yapmakla tamamlanmadığı gibi VERBİS, Kanun’a uyumlu davranışların bir nevi kamuya ve Kurum’a duyurulması anlamı da taşımaktadır. Bu sebeple VERBİS yükümlülüğünü yerine getiren veri sorumluların Kanun’a uygun davrandığını düşünmesi ve mevzuat değişikliklerine ve Kurul tarafından alınacak yeni kararlara itibar etmemesi yüklü idari para cezalarını da beraberinde getirebilecektir. VERBİS’e kayıt yapan veya yaptırmayan veri sorumlularının Kanun tarafından öngörülmüş diğer yükümlülüklerini yerine getirmesi beklenmeye devam etmektedir.

1 Response